Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

ecoscan
ecoscan_bg_light Created with Sketch. ecoscan_bg_light Created with Sketch.

Onze biodiverse MILVUS-tuin

Volg hier ons verhaal en ontdek hoe onze tuin stap voor stap evolueert.

Steenmarter

02/2025 Steenmarter

Onlangs merkten we schade op aan een auto door doorgeknaagde kabels. Om de oorzaak te achterhalen, plaatsten we een wildcamera op verschillende locaties. Na wat geduld kregen we eindelijk de dader in beeld: een steenmarter. In plaats van hem weg te jagen – wat meestal weinig effect heeft – bekijken we de mogelijkheid om een marterkast te plaatsen. Door een geschikte schuilplaats aan te bieden, hopen we dat hij een betere woonplek verkiest dan onze voertuigen. Een doordachte aanpak die zowel de natuur als onze wagens ten goede komt!

Vogelvoorzieningen

01/2025 Tuinvogels

In januari 2025 werden op verschillende plaatsen op het terrein nest- en voedselvoorzieningen opgehangen voor vogels die hier in de winter verblijven. De winter is namelijk een cruciale periode voor vogels: voedsel is schaars en energie besparen is essentieel. Door bij te voeren, helpen we hen de koude maanden door. Daarnaast kunnen de nestkasten gebruikt worden als schuilplaats tegen de kou en kunnen ze reeds wennen aan hun nieuwe verblijf voor het broedseizoen. De opgehangen nestkasten zullen voor vele verschillende soorten onderdak bieden aangezien we drie verschillende types nestkasten ophingen: 28 mm rond gat (bv. pimpelmees, zwarte mees), 32 mm rond gat (bv. boomklever, huismus), halfopen kast (bv roodborst, winterkoning).

Bloembollen

11/2024 Ecologische knollen en bollen

In november 2024 gingen we aan de slag met enkele honderden knollen van verschillende bollensoorten, zoals tulpen, sierui en krokussen, en bestelden enkele bloembollenmengsels bij ECOFLORA. De mengeling bevat enkele gecultiveerde siersoorten, maar bestaat grotendeels uit botanische verwilderingsbollen die zich de komende jaren rijkelijk zullen vermenigvuldigen. Bloembollen worden idealiter vóór de eerste vorst geplant, zodat ze de winter kunnen doorstaan en in het voorjaar in volle bloei kunnen komen, hierbij is de plantdiepte ook van groot belang! Naast de kleurrijke bloemen die we mogen verwachten, bieden ze een eerste belangrijke voedselbron voor bestuivers in het vroege voorjaar.

Uitheemse soorten

11/2024 Uitheemse soorten

Eerder hebben we enkele soorten in het voortuintje verwijderd. Het ging hier over uitheemse struiken en vaste planten. Er waren zelfs enkele uitgezaaide vlinderstruiken aanwezig, wat invasieve exoten zijn. Nu zetten we deze inspanning verder op andere plekken in onze tuin. Aan de zuidkant van het gebouw wordt de huidige beplanting (voornamelijk uitheemse coniferen) geleidelijk omgevormd naar inheemse struiken en kruiden. In het najaar van 2024 hebben we daar wilde kardinaalsmuts, mannetjesvaren en bosaardbei aangeplant.

Bomen

10/2024 Bomen

Bomen plant men het best in het najaar, omdat de bodemtemperatuur in de herfst nog hoog genoeg is waardoor de wortels van het plantgoed nog een tijdje verder kunnen groeien. Hierdoor zijn ze in het daaropvolgende vegetatieseizoen minder kwetsbaar voor droogte. Er zijn twee zomereiken in het gazon geplant. Deze bomen hebben een breed toepassingsgebied en zijn ook geschikt om op ons bedrijfsterrein aan te planten. Er werd gekozen om deze bomen in lijn aan te planten met een eerdere aanplant van een eik. Ze staan zo gepositioneerd dat ze geen schaduw op de tuin zullen werpen, maar zo zal onze tuin binnen enkele jaren wel volledig omgeven zijn door bomen!

Klimplanten

09/2024 Klimplanten

In september 2024 werd een eerste aanzet gemaakt voor gevelgroen. Hiervoor werden twee klimrozen aangeplant die de komende jaren de gevel aan de voorkant van het gebouw verder zullen begroeien. Klimrozen zijn een ideale toevoeging aan elke tuin omdat ze snel een verticale muur kunnen bedekken. Ze bloeien de hele zomer door waardoor ze een kleurrijke uitstraling geven. Klimrozen trekken daardoor veel bijen en vlinders aan. Ze zijn relatief makkelijk te onderhouden en voegen geur en charme toe aan je buitenruimte. Klimplanten zorgen trouwens voor een betere temperatuurregulatie van de muur, vangen stof op, houden geluid tegen en dragen bij aan de biodiversiteit! 

Scholekster

03/2024 Scholekster

In het voorjaar van 2024 ontstond het idee om op het dak van ons gebouw een broedplaats in te richten voor de scholekster. Deze soort is goed vertegenwoordigd in het Gentse Havengebied en vliegt dagelijks voorbij met zijn typische roep. De scholekster is niet veeleisend en heeft genoeg aan een kleine zone met kiezels en een schuilplaats, zoals een stenen plantenpot. Er is ook een waterschaal voorzien waaruit de vogels kunnen drinken. We hebben deze voorziening ook afgezet met kippengaas, want we willen natuurlijk niet dat de jongen per ongeluk van het dak lopen voordat ze kunnen vliegen.

Aanplant voortuin

03/2024 Ecologisch waardevolle borders

De bestaande beplanting in de voortuin werd grotendeels vervangen. De borderbeplanting is zo samengesteld dat ze maximaal bijdraagt aan de lokale biodiversiteit, met een sterke focus op inheemse soorten. Daarnaast werden enkele uitheemse of neo-inheemse soorten aangeplant, maar deze ondergingen een strenge selectie. Ze moesten een hoge nectarwaarde hebben en een lange bloeiperiode om optimaal bij te dragen aan de biodiversiteit. Zo creëerden we een beplanting die langdurig en opeenvolgend in bloei staat. De eerste soorten bloeien al in februari, terwijl andere tot laat in de herfst (november) doorgaan. Bekijk hieronder de situatie voor, na het planten, en na enkele maanden.

Voortuin1
Voortuin2
Voortuin3
Gemengde haag

11/2022 Gemengde haag

Om de ecologische waarde van onze bedrijfstuin te vergroten, hebben we een streekeigen hagenmix aangeplant met onder andere Europese vogelkers, meidoorn, Gelderse roos en kardinaalsmuts. Dankzij de variatie in soorten biedt de haag een langdurige en afwisselende bloei, wat tal van insecten, zoals vlinders, aantrekt. Insecten en bessen vormen op hun beurt een belangrijke voedselbron voor onder andere vogels en egels. Daarnaast biedt de dichte begroeiing schuilplekken en broedgelegenheid. Doordat de haag uit verschillende soorten bestaat, is ze bovendien ook minder vatbaar voor plagen. Een mooie en natuurlijke meerwaarde voor de biodiversiteit!

Ecologisch gazon

03/2021 Ecologisch gazon

In 2021 zijn we begonnen met de aanleg van ons gazon door verschillende bloem- en kruidensoorten in te zaaien. We raden altijd aan om een inheems, lokaal en meerjarig zaaimengsel te gebruiken, dat goed is afgestemd op de specifieke locatie. Het is ook belangrijk om niet te bemesten en geen pesticiden te gebruiken. We maaien gefaseerd, zodat bloemen en kruiden de kans krijgen om te bloeien en insecten en andere kleine dieren een schuilplaats hebben. Het ecologische gazon vergt bovendien minder onderhoud en is visueel erg aantrekkelijk.

Hoe kunnen wij helpen?

Zit je met vragen omtrent milieu- of natuurrapporten? Wij zijn via onderstaande kanalen bereikbaar of laat een bericht na op onze contactpagina.